Flowers

Een Plantentuin met
een rijke geschiedenis

De meer dan twee eeuwen oude Plantentuin is een feest voor de zintuigen, een plek die zowel de lokale wandelaar als de toerist op zoek naar meerwaarde bekoort. Je wandelt door een prachtig domein van 92 hectare met 18.000 plantensoorten van over heel de aarde: botanische en horticulturele collecties van wereldformaat! Je bezoekt het kasteel, de gigantische serres, de tuinen, je komt alles te weten over hout in het HOUTlab; iedere dag anders, elk seizoen op zijn mooist. Hier ontmoeten wetenschap en natuur elkaar in een schilderachtig historisch domein. Een botanische parel in het hart van Europa.

Met unieke
collecties

Met de missie om planten te bewaren voor de toekomst…

De Plantentuin heeft een groot herbarium met ongeveer vier miljoen specimens waaronder het grootste rozenherbarium ter wereld en belangrijke historische collecties uit Brazilië en Centraal-Afrika. De Plantentuin heeft ook een botanische bibliotheek met meer dan 200.000 werken, met publicaties van de 15de eeuw tot vandaag.

Met de missie om planten te bewaren voor de toekomst…

Met de missie om planten te bewaren voor de toekomst…

De Plantentuin bewaart meer dan 18.000 verschillende soorten levende planten, waaronder verschillende bedreigde soorten, zoals de Laurentpalmvaren (Encephalartos laurentianus). Daarnaast is er een internationaal erkende zadenbank met onder andere zaden van talrijke wilde bonensoorten.

Om planten en fungi te bestuderen

De activiteiten van onze wetenschappers om de diversiteit van planten, paddenstoelen en wieren in kaart te brengen en te bestuderen, bestrijken de hele wereld, van Antarctica tot de regenwouden van Congo. Het wetenschappelijk werk spitst zich toe op een correcte en wetenschappelijke identificatie van plantensoorten. Wat zijn de kenmerken van een soort? Hoeveel soorten zijn er? Hoe kunnen we soorten van elkaar onderscheiden? Zonder antwoorden op deze fundamentele vragen kan geen enkele economische activiteit gebaseerd op planten of van planten afgeleide producten plaatsvinden. Het kennen van de wetenschappelijke naam van een soort is de sleutel om alle informatie over die soort te ontsluiten. Een correcte identificatie helpt bijvoorbeeld om giftige soorten te onderscheiden van aanverwante medicinale planten of om bedreigde soorten te identificeren die nood hebben aan beschermingsmaatregelen.

Om kennis over planten te verspreiden

Planten conservatie

Jaarlijks bezoeken ongeveer 200.000 mensen de Plantentuin. De meeste bezoekers kennen vooral de plantenverzamelingen en de serres, maar er is natuurlijk veel meer. Onze wetenschappers delen met passie en enthousiasme hun kennis met het publiek. De Plantentuin ontwikkelde een hele reeks instrumenten om de kennis over planten zo efficiënt mogelijk te verspreiden en om het publiek bewust te maken van de noodzaak van plantenconservatie.

Planten conservatie