Roger Raveel (1921 - 2013)


In 2021 vieren we de 100ste verjaardag van Roger Raveel die op 15 juli 1921 werd geboren in Machelen-aan-de-Leie, het dorp waar hij bleef werken en wonen tot aan zijn overlijden in 2013.


Raveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte radicale werken die hun tijd ver vooruit waren. Toch voelde hij zich de meest miskende kunstenaar ter wereld.

?

Eigenzinnig als hij is, kiest hij niet voor een bepaalde stroming of school maar ontwikkelt hij zijn eigen opmerkelijke stijl. Hij kijkt om zich heen, registreert onbevangen zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie en richt zijn blik op de banaliteit van alledag. Alles was schilderbaar, vond Raveel. Een boom, een duif, een koffiepot, een schaar… Dat ‘alles’ bracht hij zo verscheiden en avontuurlijk mogelijk in beeld tussen het spanningsveld van schoonheid en onvolmaaktheid.


De schilderijen van Roger Raveel zijn beheerst en doelbewust. Hun opbouw is helder, de individuele vormen en kleuren vinden hun plaats in composities die robuust zijn maar ook vol visuele souplesse. Hij maakt gebruik van een figuratief repertoire maar de structuur van de schilderijen is minstens zo abstract. Het is ook een heel wendbaar oeuvre. Er gebeurt veel in.


.