Veronique Kalitventzeff


VVéronique Kalitventzeff (°1961) is vooral bekend voor haar uitgelaten vrouwenbeelden. Vanaf haar jeugd had ze het moeilijk met de negativiteit van de anderen. Dank zij haar paramedische vorming geeft ze toch een positieve visie aan het leven.

Bij haar aankomst in Hamme-Mille in 1986 schiep ze haar eerste vrouwenbeelden dank zij de ontmoeting met lokale kunstenaars. Ze stelde voor het eerst tentoon in 1990. Als autodidacte modelleert ze aarde en was; ze giet brons; ze bewerkt kristal, marmer van Mazy en Carrara en steen van Vinalmont. Ze ontwierp diverse trofeeën, ondermeer voor Axelle Red. Ook stelde ze op diverse sites tentoon, zoals in de carrousel van het Louvre. Werken werden aangekocht door de gemeente Beauvechain en door het Museum van het Jubelpark.

Ze vervolmaakte zich in de anatomie van haar beelden dank zij levende modellen en ze geeft zelf ook kunstlessen. Haar beelden van dieren impliceren lange observaties in dierenparken en als animalière houdt ze echt van haar onderwerpen en hun stille kracht.

Door diverse ongevallen lijdt ze aan pijnen aan haar wervelkolom, zodat ze net als Frida Kahlo met nog meer passie de pijn verbijt doorheen haar kunst. Véronique Kalitventzeff is één van de kunstenaressen die ons doen dromen van een betere wereld, waar liefde en vreugde hand in hand gaan met zinnelijkheid en passie.